Wednesday, September 7, 2016

Avantüür



Kui raamatul on nii eriline väljanägemine, siis seda kohe peab lugema – sellise esmamulje jätab Audrey Magee debüütromaan „Avantüür“.  Esmamuljes õnneks pettuma ei pea, lugemiselamus oli võimas.
Tegemist looga Teise maailmasõja aegadest. Saksa tüdruk Katharina ja Saksa sõdur Peter abielluvad, kummalgi esilagu mõttes vaid omakasupüüdlikud eesmärgid: Katharina soovis saada lesepensioni, Peter aga rindelt pikemat puhkuseaega. Esialgu fiktiivsena mõeldud abielust kasvab kiiresti välja armastus. Kuid Peter peab tagasi Venemaale sõtta minema ja Katharina oma elu edasi elama Berliinis, kus ta elab koos oma natsismiideedest ajupestud vanematega.
On sõda, mis muudab elusid. Edasi antakse ühelt poolt nappide katketega sõjakoleduste keskmest Peteri vintsutusi, millele vastandub Berliini natsiaegne glamuur. Peter on esilagu patriootlikult meelestatud, ta usub suure Saksamaa võimsusse ja sõja ülla eesmärgi õigsusesse. Võit näib kindlamast kindlam. Katharina  on uhke oma mehe üle ja usub, et Saksamaa võidab sõja ning Peter naaseb.
Väga huvitav on jälgida, kuidas muutuvad olud muudavad inimeste käitumist ja valikuid. Kusjuures need valikud muutuvad sõjaolukorras ja ellujäämisinstinkt jääb alati peale. On üsna inimlik võtta hukkunu jalast vildid, võtta temast allesjäänud toiduained, ning lõpuks suutmata pidevat nälga ja külma taluda, anda end vaenlasele vangi. Sellised olid Peteri valikud.  Samas näib ebainimlik kolida juutide uhketesse elamistesse, kanda nende riideid, lasta end mõjutada kasuahnusest, pugeda neile, kust midagi saab. Selline oli Katharina elu. Samas tuli neil mõlemal, vaatamata oma senistele veendumustele,  anda lõivu oma au ja väärikusega.
Raamat koosneb peamiselt dialoogidest, vahele ka Peteri ja Katharina kirjad, mis on südamlikud, üksteisele lootust sisendavad, kuid mitte lõpuni ausad – absoluutse tõe eest prooviti üksteist säästa. Tõde võib olla valusam. Minu arvates näidatakse siin raamatus sõda ka pisut teises valguses, täiesti tavalise sõduri vaatenurgast, kellel ei ole taganemisteed mitte kusagile. Otsekoheselt ja usutavalt on kirjeldatud nälga, piina, alandust ja lootuse kahanemist.
Kuigi raamatu teema on väga raske ja jube, on lugu  haaravalt põnev, lugemine edeneb kiiresti ja mulle väga meeldis kogu see kontseptsioon: raamatu ülesehitus, psühholoogilisus, omapärane välimus, loo loogiline ülesehitus, tutvustav tekst tagumisel kaanel, ka teksti suurus . Lugedes oled nagu filmis, nii ehtsalt toovad need dialoogid sündmustiku esile. 
Raamat sobib neile, kes otsesõnu kirjeldatud sõjakoledusi liiga häirivaks ei pea.
Kirjastus: Petrone Print
352 lk
Veel on lugenud: 
https://triinuraamatud.wordpress.com/2016/08/23/audrey-magee-avantuur-petrone-print-2016/ 
http://palamuserk.blogspot.com.ee/2016/09/nadala-raamat-audrey-magee-avantuur.html 
http://maemaailm.blogspot.com.ee/2016/05/avantuur-magee.html 
http://kirjandusfestival.tartu.ee/audrey-magee 
 

No comments:

Post a Comment