Thursday, November 24, 2016

Appi, me muutusime kassideks



Mari Teede on kirjutanud ja Kadi Kurema joonistanud ühe vahva lasteraamatu, mille lugemine ei jookse ka täiskasvanuil mööda külge alla :)
 Andra ja Ave perega juhtub kummaline lugu, nende kass Mirri kaob ja ühel päeval leiavad ka kõik ülejäänud pere liikmed, et nad on muutunud kassideks. Elu kassina aga ei olegi nii väga kerge, sest kõik inimesed ei ole sugugi kassisõbralikud, rääkimata koertest.
See on lugu, mis näitab elu kassitasandilt: kui raske on hankida tänavakassil toitu, kuhu põgeneda koerte eest, millist inimest võib usaldada, kuidas maitseb hiir, kui raske on oma kukalt pesta, kui kutsuv on linnu hääl jne. Lisaks näitab see lugu, et sageli on kodutus inimeses palju rohkem kaastunnet ja armastust ühe vaese kassi vastu, kui kõikide hüvedega kindlustatud inimesel. Ning lisaks ka seda, et mõni sõber võib tunduda hiiglama tore sinna maani, kuni sa ei ole näinud, kuidas ta kassiga käitub.
Seda lugu lugeda on veelgi vahvam, kui sul on kodus olemas Mirri, Andra ja Sander. Minul on. Selles raamatus ei ole küll Sander pere liige, vaid hoopis kassi kiusaja. Nii et loodame väga, et meie Mirri ühel päeval kaotsi ei lähe ja et meie saame oma elu ikka inimestena jätkata. Sest selle loo põhjal tundub küll, et kassi elu ei ole alati lihtne. 
Mina usun, et kui sa selle raamatu läbi loed, siis oskad olla palju tähelepanelikum ja sõbralikum oma kassi vastu.
P.s. Kui jätkata mõtet, et lugeda on vahva, kui nimed on tuttavad, siis leidsin väga toreda mõttega interaktiivse netiraamatu: lapsele saab tellida personaalse tema nimega raamatu. Raamatu peategelane ärkab üles, aga on oma nime ära kaotanud! Ta läheb oma nime otsima ja otsingul kohtab erinevaid loomi ja tegelasi, kes igaüks kingib otsijale ühe tähe. Raamatu lõpuks on peategelane oma nime üles leidnud. Kahjuks ei ole sellel eesti keele võimalust. 
Raamatut tutvustab ka: http://www.lastekas.ee/index.php?go=jutt&w=107&news_id=4135
  Kirjastus: Varrak 
69 lk

No comments:

Post a Comment