Thursday, December 29, 2016

Veneetsia ämmaemand



Seekord sattus minu lugemislauale Roberta Rich´i „Veneetsia ämmaemand“. Raamatul on mõnus formaat, mida on hea kätte võtta ja mis kohe kutsub lugema.
„Veneetsia ämmaemand“ on lugu noorest juudipäritolu ämmaemandast Hannast, kelle mõistus, oskused ja suhtumine on ajast eest. On pime keskaeg, 1575. aasta, mil inimesed elavad piiravate tabude, uskumuste maailmas ja kuuletuvad pimestatult religiooni käskudele ja keeldudele. Hanna on ämmaemand, keda ollakse valmis appi kutsuma ka siis, kui see on tegelikult keelatud. Nimelt juutidel on keelatud kristlastele arstiabi anda. Kuid kui häda suur ja abi ei ole loota enam kusagilt, siis ollakse valmis riskima, sest Hannal on imeriistapuu - sünnitustangid.
Ühel ööl saab Hanna kutse minna appi kristlasest sünnitajale. Ta järgib oma südame häält ja astub keeldudele vastu.  Hanna riskib mitmel rindel, esmalt seadusest üleastumisega, siis sünnitaja naise ja vastsündinu eluga ning suure lunaraha küsimisega. Hanna armastatu Iisak on Maltal vangistuses ja Hanna loodab lunaraha eest oma mehe välja osta.
„Veneetsia ämmaemand“ on väga haarav ja põnev, kord saab kaasa elada Hanna seiklustele, siis Iisaki omadele. Ajastu süngus ja traagika on minu arvates siin väga hästi edasi antud. On ju teada, et keskajal varjutas inimmõtlemist pime usk ja teadmiste vähesus. Ellu said jääda vaid need, kes olid keskmisest nutikamad, haritumad, riskijulgemad ja kavalamad. Hanna ja Iisak seda kahtlemata olid. Kuid elada tahavad ka ahnepäitsid, liigkasuvõtjad, muidusööjad.
Raamatus olid küll mitmed seigad, mis tänapäeval näivad küsitavad ja lõpp kiskus ka liiga seebiseks ära, kuid sellegipoolest oli „Veneetsia ämmaemand“ hea lugemine.  
Kirjastus: Petrone Print
319 lk
 
 

No comments:

Post a Comment