Monday, February 5, 2018

Keegi pole nii vinge kui meie



Kui sa ise end ei armasta, ei saa sind ka teised armastada. Kui sa ise end ei kiida, ei kiida ka keegi teine. Sellised on kusagilt pärit ütlemised ja selliselt kõlab ka Markus Huberi ja Robert Treichleri koostatud raamatu pealkiri. Tundub lõbus.
Need kaks austerlast on üle kümne aasta tagasi üsna ülbelt võtnud läbi pea kogu Euroopa rahvastiku ning pannud paika selle, kuidas iga rahvus nende silmis näib. Natuke irooniliselt ja laias laastus ka ülevaatlikult on omistatud igale rahvusele mingid omadused, mis peaksid üleüldiselt iseloomustama kogu rahvust. Näiteks lätlased näevad välja nagu märg-venelased; türklased nagu kreeklased, kes on pagendatud Egeuse mere teisele kaldale; tšehhid nagu esteetilised dissidendid; ja muidugi on selles nimekirjas ka eestlased, kes on nimetatud kratsivate kampsunite rahvaks ning kes vähe sellest, et topivad endale iga üks erineva mustriga kampsuni selga, proovivad neid ka välismaalastele maha parseldada.😉 Tuleb tunnistada, et tibake äratundmist oli nende meeste arvamistes küll.
Nii et kokkuvõttes selline muhe lugemine, mida võib võtta erinevalt. Esmalt, kust võtavad kaks meest sellise ülbuse, et igale rahvusele nende oma tõde näkku öelda 😀 Me ei ole ju tegelikult sellised! Või teisalt. On ikka hea ka, kui keegi meile aeg-ajalt tõde näkku ütleb ja meelde tuletab: oleme jah just sellised. Igatahes pole teada, kas need mehed julgevad ikka vabalt ringi luusida. Pole ka see teada, kas nad tegelikult ka igale rahvusele otsa on vaadanud. Aga killuke nalja ja naeru peab olema igas päevas, ja täpselt nii seda lugemist võibki võtta. 
Veel on lugenud:
https://loterii.blogspot.com.ee/2011/04/markus-huber-robert-treichler-keegi.html 
Kirjastus: Olion
152 lk

No comments:

Post a Comment